Ucuza kaçılan uzay görevi sona erdi!

Mars Yörünge Görevi anlamına gelen Mars Orbiter Mission projesinin sonuna gelindi. 5 Kasım 2013 yılında başlayan uzay görevi, Mars yörüngesine yaklaşık bir yıl sonra girdi. Görev, şimdilerde yetersiz yakıt nedeniyle durduruluyor. Bu görev bir Asya ülkesinin ilk Mars görevi konumunda yer alıyordu. Projenin hazırlanışında düşük bütçe kullanmak esas alınmıştı. Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.

Mars Orbiter Mission, altı aylık tasarlanmıştı!

Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü, Mars Yörünge Görevi’ni NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın bütçelerine göre daha küçük bir bütçeyle hazırlamıştı. Hindistan, testleri azaltarak ve tasarımı basitleştirerek projede kullanılabilecek en düşük maliyetti kullandı. Buna rağmen 73 milyon dolar harcanan araştırmada dikkate değer teknolojik ve bilimsel başarı keşfedildiği açıklandı.

Aslında altı ay sürecek şekilde tasarlanan bu görev yaklaşık on yıl kadar devam etti. Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü, beklenenden uzun süre yaşayan projeyi anarak selamladı. Bilim adamları, uzay aracının kurtarılamaz olduğunu ve ömrünün sonuna geldiğini ilan ettiklerini belirtti. Ek olarak projeyle ilgili de şu açıklamayı yaptı:

“Görev, gezegensel keşif tarihinde dikkate değer bir teknolojik ve bilimsel başarı olarak her zaman kabul edilecektir.”

Mars Yörünge Görevi ile 2022 yılının Nisan ayında yaşanan uzun süreli tutulma sonrası iletişim kesilmişti. Projede, Mars atmosferi hakkında bilgileri ortaya çıkarırken gezegenin tüm yüzünün fotoğrafını çekmeyi de başardı. Ancak projenin önemli görevlerinden olan Mars atmosferindeki metan gazı hakkındaki araştırma sensörünün çalışmamasıyla nedeniyle bilgi alamadı.

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time