Tesla rekor gelir açıkladı; yine de kimseyi memnun edemedi

Eğer Tesla herhangi bir şirket olsaydı, analistler diğer teknoloji şirketlerinin 2022’nin sonunda geçirdiği zor zamanlara kıyasla başarılarının oldukça etkileyici olduğunu düşünürdü. Ancak şirketin milyarder Elon Musk tarafından yönetilmesi bu durumu değiştiriyor.

Analistler, Tesla’nın 2022’nin dördüncü çeyreği için rekor kıran kar rakamları paylaşmasını bekliyorlardı ve şirket onları hayal kırıklığına uğratmadı. Dördüncü çeyrek, yıldan yıla %37 artışla 24,3 milyar dolar kâr getirdi. 2022 yılı genelinde toplam gelir de %51 arttı.

Tesla, geçtiğimiz çeyrekte 405.000’den fazla araç teslim etti ve bu, talebin azalması korkuları sırasında analistlerin tahminleriyle uyumlu olmasa da, geçtiğimiz çeyreğe göre yüksekti. Ayrıca, şirketin bir yılı aşkın bir süredir ilk kâr düşüşü bildirdiği bu yılın başlarından çok daha iyiydi.

Peki, buradaki sorun ne? Tabii ki hissedarlar için verilmiş olan büyüme vaadinin yakalanamamış olması.

Tesla, 2022 için %50 büyüme hedefine ulaşamadı ve geçtiğimiz ay Çin’in Şangay kentinde bulunan fabrikasında üretimi yavaşlatma planlarını sessiz bir şekilde uygulamaya koydu. Şirket, üretimi “mümkün olan en kısa sürede” %50 hedefine ulaştıracağına söz verdi.

Tesla kısa süre önce belirli ülkelerdeki bazı modeller için araçlarının fiyatını %20 oranında düşürmüş ve bu, pek çok eski Tesla sahibini kızdırmıştı. Tabii ki bu indirimler, hissedarlar için de çok olumlu bir gelişme değildi.

Musk, şu anda Neuralink, SpaceX, Tesla ve artık Twitter dahil olmak üzere pek çok şirketle aynı anda meşgul oluyor. Bu da yönetim seviyesinde tüm detaylara ulaşamayacağı kadar yoğun bir programa sahip olmasına sebep olarak başka problemleri de beraberinde getiriyor.

Bunların yanı sıra Musk, 44 milyar dolarlık Twitter satın alımını finanse etmeye yardımcı olmak için 2022 boyunca milyarlarca dolar değerinde Tesla hissesi sattı. Ve Twitter’da artık Tesla hissesi satmayacağına söz vermesine rağmen, Twitter’ı desteklemek için Kasım’da yaklaşık 4 milyar dolar ve Aralık’ta 3.6 milyar dolar daha hisse satımı gerçekleştirdi.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time