Meta, Türkiye’de Sözlü Savunmaya Başladı! (CANLI)

Meta, 4054 sayılı “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”u ihlal ettiği iddiası sonucunda verilen kararla sözlü savunmaya çağrılmıştı. İlk olarak 23 Ağustos’ta yapılması planlanan savunma toplantısı, daha sonra 11 Ekim’e ertelenmişti.

Meta, bugün Türkiye’de rekabet yasalarına uymadığı iddiasına yönelik sözlü savunmasına başladı. Rekabet Kurumu, Meta Platforms Inc, Meta Platforms Ireland Limited, WhatsApp LLC ve Madoka Turkey Bilişim Ltd. Şti’yi dinliyor. Toplantıda öne çıkan açıklamaları canlı olarak aktarıyoruz.

Savunma, her kullanıcıya dayatılan ve tepki çeken politika güncellemesiyle başladı:

Meta, geçtiğimiz aylarda WhatsApp’ta tüm kullanıcılara yeni bir gizlilik politikası sunmuş, uygulamayı kullanmaya devam etmek için tüm kullanıcılara bu politikayı kabul etmeye zorlamıştı. Meta, savunmasına bu politikayı konu alarak başladı. Meta temsilcisinin açıklaması şu şekildeydi:

“WhatsApp tarafından hizmetlerinde bir güncelleme yapılacağı Ocak 2021 itibari ile kamu ile paylaşıldı. Ancak bu güncellemelerin amaç ve etkisi yanlış anlaşıldı. Etki bakımından değerlendirecek olursak, güncelleme WhatsApp’ın kullanıcı verilerini ana şirketi Meta ile paylaşma imkânını genişletmek.

Amacı bakımından değerlendirecek olursak ise WhatsApp’ın veri uygulamalarına ilişkin WhatsApp kullanıcılarına daha fazla netlik ve şeffaflık sağlanması amaçlanıyordu.

Mesela hizmet şartlarının kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirilmesi amaçlanıyordu. Bir başka örnek olarak, kullanıcıların her zaman kullanmamayı seçebilecekleri, WhatsApp’ın isteğe bağlı olan iş mesajlaşma hizmeti ve özellikleri hakkında da ek bilgiler sağlanıyordu.”

Rekabet Kurulu sorusu: Bu, Türkiye ve diğer ülkelerde başladı, Avrupa’da uygulanmadı. Bu politika, biraz “Önce burada deneyelim de sonra diğer ülkelerde uygulayalım” mı şeklindeydi?

“Küresel faaliyetlere bakıyoruz, küresel faaliyetleri değerlendiriyoruz. Güncellemelerin de özelinde Türkiye bulunmuyordu. Güncelleme de aslında küresel bir uygulamaydı. Dolayısıyla aynı bahsettiğiniz ülkelerde de güncelleme hayata geçecekti. Özellikle Türkiye’nin önceliklendirildiği bir uygulama olmadığını özellikle söylemek isterim.”

Meta, sözlü savunma için kapalı oturuma geçmeyi talep etti. Toplantı, birazdan kapalı oturuma geçecek. Rekabet Kurulu, özellikle Meta’nın veri politikasına odaklanacak.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time