Deniz ve okyanuslarda ortaya çıkan ve giderek büyüyen beyaz alanların gizemi çözülemiyor

Bilim insanları, yedi yıldan fazla bir süredir, okyanuslarımızda gözüken gizemli beyaz bölge olaylarına neyin sebep olduğunu anlamaya çalışıyor. 2015 yılında uzaydan fotoğraflanan en son olaylardan biri, Bahamalar’ın sularında birkaç büyük beyaz tortuyu gösteriyordu.

Tabii ki, 2015’teki bu fotoğraf, bu gizemli beyaz bölge olaylarını ilk gözlemlememiz değil. NASA ve diğer uzay ajansları, okyanuslarımızda, göllerimizde ve dünyadaki diğer su kütlelerinde görünen gizemli süt beyazı lekelerden zaten bahsediyordu. Bu beyazlıkların ortaya çıkışını görmüş olsak da, bilim insanları hala bunların sebebinden emin değil.

Geçmişte, bilim insanları bu gizemli olaylardan örnekler topladılar, hatta içlerinde yüksek konsantrasyonlarda ince taneli kalsiyum karbonat parçacıkları olduğunu ortaya çıkardılar. Ancak bu olaylara neyin sebep olduğunu hala bilmiyoruz.

2015 yılında yakalanan görüntüde beyaz alanlar açıkça görülebiliyor.

Bu olaylara neyin sebep olduğu sorusu, NASA’nın Dünya Gözlemevi’nin 2015 görüntüsünü 23 Ocak Pazartesi günü günün görüntüsü olarak paylaşması sayesinde yeniden gündeme geldi. NASA, eski görüntüyü yeniden ziyaret ederek, bu beyazlama olaylarının sunduğu gizemi bir kez daha hatırlattı. Ayrıca, bu olayların meydana geldiği alanların da büyüyor gibi gözüktüğünü vurguladı.

Remote Sensing of Environment dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, denizbilimci Chuanmin Hu, bu gizemli beyaz bölge olaylarından etkilenen alanların 2003’te ortalama 25 kilometrekareden 2014-2015’te 300-350 kilometrekareye kadar büyüdüğünü söylüyor.

Hu, NASA’nın Dünya Gözlemevi’ne pH, suyun tuzluluğu ve bölgedeki çevresel koşullar arasında bazı ilginç ilişkiler olduğunu, ancak gizemli beyazlama olaylarının gerekçelerinin henüz net bir şekilde belirlenmediğini söyledi. Bazı olası teoriler bulunsa da, bu beyazlama olayları, bu teorilere yönelik kanıtlar bulunana kadar bilimsel bir sır olarak kalacak.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time