Çinli Şirketlerin ABD Teknolojilerine Ulaşması Zorlaşıyor

ABD Ticaret Bakanlığı, kısa süre önce Çin menşeili 31 şirketi Doğrulanmamışlar Listesine (Unverified List) dahil ederek yaptırımları ağırlaştırmaya karar verdi. Listeye eklenen kuruluşların başında YMTC (Yangtze Memory Technologies Co.) gibi önemli bir şirket var. Ek olarak, yarı iletken sektöründe ve farklı teknoloji endüstrilerinde faaliyet gösteren çeşitli şirketler listede yer alıyor.

Peki bu ne anlama geliyor? Hükümetin elindeki listeye dahil olan şirketler, ABD kaynaklı her türlü teknolojiye ulaşmak istediklerinde çeşitli engellerle karşı karşıya kalacak. ABD’li tedarikçiler ise Çinli üreticilere ekipman tedarik etmeden önce ek durum tespiti yapmak zorundalar.

Ağustos ayında ABD hükümetinin baskıyı artıracağından bahsetmiştik. Bu hamleler sonrasında en başta 3D NAND üretiminin olumsuz etkilenmesi bekleniyor. YMTC’nin listeye dahil edilmesi, ABD merkezli çip üretim araçlarının ve yazılımların tedarik sürecini zorlaştıracak. Applied Materials, KLA veya Lam Research gibi ABD’li şirketler, ürünlerini göndermeden önce hükümeti bilgilendirmek zorunda.

Biden yönetimi ayrıca Çin merkezli yarı iletken şirketlerinin 14nm/16nm sınıfı üretim teknolojilerinde kullanılan ekipmanlara erişimini kısıtlamayı düşünüyor. Bir Reuters raporuna göre, bu adım Çin’de 3D NAND ve DRAM yongaları üreten Samsung ve SK Hynix’i etkilemeyecek. Ancak SMIC ve YMTC gibi Çin menşeili şirketlere büyük darbe vuracak.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time